perjantai 5. syyskuuta 2008

Mitä on olla päättäjä?

Olen nyt ollut kaksi kautta Haukiputaan kunnan luottamustehtävässä aitiopaikalla. Kahdet ensimmäiset vaalit olivat harjoittelua ja kolmannella kerralla pääsin rimaa hipoen läpi. Neljäs kerta toikin jo melko komeasti ääniä. Nyt ovat edessä viidennet kunnallisvaalit. Miksi olen vielä mukana? Koska haluan vaikuttaa. En tehdä politiikkaa vaan nimenomaan vaikuttaa. Politiikan teon jätän niille jotka sitä haluavat tehdä.

Monessa olen mukana ollut. Paljon on tullut koettua. Päätöksiä on tullut tehtyä (enimmäkseen) niin puolesta kuin vastaan. Mukana on ollut asioita joista on ollut helppo päättää mutta myös sellaisia, jotka ovat olleet todella hankalia. Välillä on tullut mietittyä onko oma päätös asiasta ollut oikea. Kun kuntalaisille kertoo, mihin oma päätöksen teko perustuu, valottuu heillekin se, että asioissa on aina kaksi, ellei useampikin puoli. Kuntalaisen on helppo kertoa mielipiteensä asiasta, koska hänen ei tarvitse ottaa vastuuta siitä miten asia johonkin toiseen ihmiseen vaikuttaa. Päättäjän pitää huomioida myös se.

”Kuntavaikuttajan” tehtävä ei ole pelkkää päätösten tekoa ja kokouksissa istumista. Tarvitseeko päättäjän selvittää asiat toisten puolesta tai tietää vastaus kaikkeen? Minusta ei. Näen itse erittäin tärkeänä sen että osaan ohjata apua ja neuvoa tarvitsevat oikean instanssin tai henkilön luo asiaansa neuvoa hakemaan.

Tärkeää mielestäni on että asioista puhutaan avoimesti ja rehellisesti. Tämähän on yksi valtuuston tärkeimmistä arvoista. Aivan näin ei ole viimeaikoina ollut. Ja valitettavasti se on yksi tämän homman ikävin puoli. Olin yhdessä vaiheessa sitä mieltä, että en lähde enää ehdolle, mutta eräät asiat saivat minut muuttamaan mieleni. Toinen seikka mikä joskus tahtoo osalla unohtua, on ”kaverille kans” – meininki. Emme ole päättämässä ainoastaan kavereiden, sukulaisten tai oman asuinalueen asioista, vaan kaikkien, tasapuolisesti. Katsomatta siihen asuuko hän kunnan etelä-, keski- vai pohjois-osassa.


Minä haluan olla vielä vaikuttamassa siihen jatkammeko me Haukiputaana vai tuleeko meistä osa Oulua. Ei se ainoa asia ole, mutta todella suuri, joka koskettaa meitä kaikkia.

Minä en lupaa mitään mitä en pysty toteuttamaan. Mutta sen lupaan että mikäli minut valitset tulen tekemään parhaani. Kaikki päätökset eivät aina miellytä kaikkia. Mutta sellaista elämä on.

Ei kommentteja: