sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Arvoista sekä jotain lehdistä poimittua

Wau! olen viimeinkin saanut luettua loppuviikolla tulleet lehdet. On hiukan pitänyt kiirettä. Mutta joskus kiire on ihan hyväksi. Nyt sitten taas "rupes tekstiä pukkaan" ja sain tännekin jotain aikaiseksi.

Ihmiset arvostavat erilaisia asioita. Kuka ihmiselle läheisiä peruspalveluja, kuka enemmän elinkeinoelämään panostamista. Ja tästähän sitten taitaakin suurimmat erimielisyydet johtua. Elinkeinoelämään panostaminen on tärkeää, sitä ei kukaan kiellä. Tuohan se kuntaan yrittäjiä ja sitä kautta niitä paljon kaivattuja euroja. Kuinkahan monta uutta yritystä Haukiputaalle on perustettu ja kuinka paljon on syntynyt uusia työpaikkoja tämän valtuustokauden aikana? Ainakin siihen on panostettu ja sitä varten euroja myönnetty.

Itse kuulun siihen kastiin jolla sydäntä lähellä on kaikkien arkipäivää koskettavat peruspalvelut. Päivähoito, koulu, terveyspalvelut, vanhustyö jne. Sekä erityisen tärkeät vapaa-ajanpalvelut, joista tietysti minulle läheisin ja tutuin alue Kirjasto (aivan tarkoituksella isolla koolla). Missään tapauksesssa ei saa unohtaa teknisiäpalveluja. Se on alue josta eniten kuulee moitetta. "Miksi ei ole valoja?", "Miksi tiet ovat surkeassa kunnossa?". Teknisenpuolen huonoin puoli on siinä, että sen tuottamat palvelut eivät ole lakisääteisiä. Joten vikahan ei täten johdu "tekniikasta" itsestään. Siellä toimitaan niiden resurssien puitteissa kun niitä sille annetaan.

Polemiikki -lehdessä 3/08 viiden suurimman puolueen puheenjohtajat kertoivat mielipiteitään mm siitä mitkä ovat kuntien keskeisimmät tehtävät tulevalla valtuustokaudella. Siellä oli hienoja asioita. Minua lämmitti suuresti eräs kommenetti jossa sanottiin seuraavasti: Kirjaston rahoitus pitää turvata - että suomalaiset osaisivat lukea myös jatkossa" Hienoa. Kirjastoa todella arvostetaan. Ajattelisivatpa myös meidän kunnan kaikki päättäjät näin. Lisäksi eräs sanoi näin: "Kunnan itse tuottamat palvelut ovat ensisijaisesti sivistyspalveluita ja virkavastuulla toteutettavia tehtäviä esim terveyspalveluissa". Lisäksi "...kunta kuitenkin AINA järjestää palvelut ja on viime kädessä vastuussa niiden laadusta ja rahoittamisesta". Sama henkilö tyrmää kuitenkin valtionavun lisäyksen. Hmm. Mielenkiintoista. Valtiolta tulee velvoitteita mutta ei sitten resursseja. Ihmekös tuo jos kunnat ovat huonossa jamassa.

No ehkä se on vain hyvä että ihmisillä on erilaisia arvoja. Syntyypähän keskusteluja. Mutta missän nimessä rahaa ei saa asettaa ihmisen hyvinvoinnin edelle. Kuntaa ei voi johtaa niin kuin yritystä, jonka tarkoitus on tuottaa sen omistajille lisää rahaa!! Kunnan tehtävä on tuottaa kuntalaisille peruspalvelut ja huolehdittava heidän hyvinvoinnistaan. Kaikkea ei voi mitata rahassa.

Ugh! Olen puhunut;o)

Ei kommentteja: