sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Kuntapalveluille pelastusohjelma

No sillä kyllä tarvetta onkin. Joka paikasta saa lukea ja kuulla, kuinka kunnat ovat syöksymässä syvään monttuun laman vuoksi. Vielä menee suht' ok mutta ensivuosi on jo todella huono. Paitsi ei meillä Haukiputaalla. Näinhän meille on luvattu ja kun viisaat ihmiset lupaavat ei kait sitä auta muu kuin uskoa. No epäillä varmaan saa. Ja sitä minä ainakin teen. Toivon todella että pelkoni ovat turhia. Toki parhaani teen, että mitään kamalia romutuksia palveluissamme ei tulisi tapahtumaan.
Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne kirjoitti Kuntalehdessä 3/09, kuinka uudet valtuustot ovat vaativan urakan edessä. Näinhän se on. Ja näinhän meilläkin uusi valtuusto on jo ison asian päättänyt. Se mikä oli asiassa plussaa ja viestii hyvästä valtuustokaudesta, on se että melkein kaikkien puolueiden rivit "rakoilivat". Elikkä jokainen äänesti kuten "sydän" tai "pää" sanoi. Hienoa. Mutta asiaan.
Parjanne toivoo valtion osallistuvan palveluiden turvaamiseen. Kuntaliiton julkistamassa kuntapalveluiden pelastuohjelmassa (www.kunnat.fi) on todella hyvä vinkkejä siihen, kuinka kuntien tukalaa tilannetta voitaisiin valtion taholta helpottaa, eikä huonontaa sälyttämällä lisää velvoitteita kuntien harteille.
Parjanne toivoo että 1990-luvun lamasta olisi opittu jotain. "Jospa edettäisiin tällä kerralla siten, että valtio ja kunnat eivät aja alas kaikkea siihen tapaan kuin 1990-luvun lamapaniikissa tehtiin, vaan yrittäisimme pitää kansalaisille tärkeät peruspalvelut toimintakuntoisina", sanoo Parjanne. Täyttä asiaa joka sana. Tähän meidänkin on pyrittävä yhdessä.
Juttunsa loppuun Parjanne toteaa, että kuntalaiset ja media reagoivat kuntien säästösuunnitelmiin, eikä ole tavatonta, että paikallis- ja maakuntamediat ampuvat alas jokaisen yksittäisen säästökohteen jo ennalta. Lopuksi hän sanoo:" ...katsomosta on helppo huudella. Enpä rohkene neuvoa mediaa, mutta toki toivoisin ymmärrystä työlle, johon kuntien ja kaupunkien valtuustot pikapuoliin joutuvat. Helppoa tästä ei tule."
Eipä niin ei. Mutta eihän näissä hommissa aivan heikot pärjääkään:o)

Ei kommentteja: