torstai 5. maaliskuuta 2009

Ulkoistetaan, ulkoistetaan…..

Tähänkö ollaan kunnissa menossa? Ainakin meillä Haukiputaalla vaikuttaa siltä.
Olen mukana kuntapäättäjänä nyt kolmatta kautta. Ensimmäisenä kautena asiasta
mainittiin aina välillä, viime kaudella jo huomattavasti enemmän. Mitähän tämän kausi tuo tullessaan? Nämä ulkoistamis puheet eivät kuulu jokaisen suusta vaan puhujia yhdistää tietyt seikat (jääkööt ne tässä mainitsematta, koska tarkoituksemme on luoda ”hyvätahdon päättäjätiimi”, joka ajaa jokaisen kuntalaisen etua).
Mitä sitten saavutettaisiin ulkoistamalla palvelut? Laadukkaammat palvelutko? Taloudellista tuottavuuttako? Vai onko kyse siitä että ei haluta ottaa vastuuta palvelujen tuottamisesta? Polemiikki lehdessä 4/08 hallintoti.tri. Tuija Rajala kirjoitti seuraavaa (hän käytti esimerkkinä terveysasemaa): ”- Yksityisten yritysten ei tarvitse kantaa vastuuta hankalista erikoistapauksista tai julkisen sektorin varallaolovelvoitteista. Yritysten ei myöskään tarvitse yhdistellä eri toimialojen viranomaistehtäviä.”
Mutta paljonko lopulta joutuisimme maksamaan? Palvelujen tuottaminen ulkopuolisilla voi tulla huomattavasti kalliimmaksi, kuin jos tuotamme itse. Kyllähän säästöjä saadaan aikaiseksi esim. henkilöstö- ja investointimenoista. Mutta kuinka paljon rahaa ja työtä ”piiloutuu” itse prosessiin
Olen ymmärtänyt että tällä haetaan säästöjä. Mutta en ole vielä missään nähnyt lukuja siitä että ulkoistaminen todella kannattaa. Kun tuotamme itse, tiedämme mitä saamme ja millä hinnalla. Ulkoistamalla maksamme tietyn hinnan, joka pitää tietyt asiat sisällään. Kaikki mikä on ylimääräistä, tuleekin kalliimmaksi. Sen verran myönnyn, että kyllähän ulkopuolisten käyttö sopii joissakin tapauksissa oman tekemisen ohella.
Jotenkin minusta tuntuu että kunnan johtamiskulttuuri alkaa muistuttaa enemmän ja enemmän yritystoimintaa? Älkää ymmärtäkö väärin, en minä mikään yrittäjyysvastainen ole. Muistutan vain, että kuntaa ei johdeta kuten yritystä, jonka tarkoitus on tuottaa osakkailleen voittoa vaan kunnan tarkoitus on tuottaa asukkailleen laadukkaat peruspalvelut kustannustehokkaasti. Miten se tehdään onkin sitten toinen seikka.

Ei kommentteja: