torstai 21. marraskuuta 2013

Säästöjä, säästöjä, säästöjä......

Ihan aluksi on kyllä pakko todeta, että mihinkäs se tämä aika oikein rientää, kun täällä ei ole tullut käytyä päivittelemässä? Ihan oikea syy kyllä on. Meillä on läppäri ollut hieman hitaalla, enkä ihan oikeasti ole viitsinyt alkaa tällä kirjoittelemaan. Mutta nyt ajattelin, että onhan se hävytöntä, jos ei vähän täällä piipahda. Joten koetan nyt sitten saada tällä jotakin aikaiseksi.

Niin, vuosi alkaa olemaan lopuillaan. Eletään jo marraskuun loppua. "Pikkutyttäremme" täytti eilen 26 v. Mihin se tuo aika ihan oikeasti menee? Vastahan hän syntyi. Juoniori muutti "omilleen" syyskuussa (ääää äiti tuntee tuskaa) elikkäs olemme nyt ukko-kullan kanssa kaksin. Tai no onhan meillä toki ihanat karvapallero killit hoidettavana :)

Mutta tuohon otsikkoon. Niin eletään tiukkoja aikoja, ei yksistään täällä kotoseudulla vaan koko Suomessa ja Euroopassa. Säästetään menoissa, korotetaan taksoja, karsitaan palveluja. Se miten asioista nykyään puhutaan on hieman erilainen. Nyt ei lakkauteta juurikaan mitään vaan tarkastellaan palvelurakennetta. No kuulostaahan se hienommalta kuin jonkin koulun, kirjaston tms. lopettaminen.

Asukkaat kokevat tuskaa. Koskaan ennenhän täällä meidän alueella ei ole tällaista ollut! Näin siinä käy kun meidät vietiin Ouluun! Kaikki kunnan työntekijät joutavat pakkolomalle (Hm kukahan ne lapset sitten hoitaisi tai vanhusten vaipat vaihtaisi?)! Onko ihmisen muisti todellakin niin lyhyt? Vai onko todella niin, että halutaan vain saada kaikki uuden Oulun syyksi? Joo kyllä minä puolustelen, en ainoastaan siksi, että olin liitospäätöstä tekemässä vaan siksi että osaan ehkä entisenä kuntapäättäjänä katsoa asioita hieman laajemmin. Myönnän toki, että Oulun porukka sanelee aika paljon, mutta kyllä he kuuntelevatkin, kun huomaavat, että asioita voi tehdä toisin!

Olin päättäjänä Haukiputaan kunnassa 20 vuotta, joista 12 vuotta valtuutettuna. Kyllä minä muistan, kun joka ikinen vuosi tai ainakin lähes jokainen vuosi, säästettiin sieltä ja säästettiin täältä. Olen myös ollut pakkolomalla -90 luvulla. Joten eihän tämä mitään uutta ole. Kirjastoja ja kouluja on uhattu lakkauttaa. Eihän tämä todellakaan ole mitään uutta.
Eräälle Facebook "kaverilleni", joka tuskaili terveyskeskuksen tai oikeammin vuodeosaston palvelumuutosten heikkenemistä, joka on meidän Ouluun viejien syytä, vastasin, että sitten kun terveyskeskus "lähtee",  jota kaikki eniten pelkäävät, niin sitten myönnän että liitospäätös oli väärä! Olkoon tämä nyt tässäkin todistettu. No minä en ole päättämässä asioista, joten en voi vaikuttaa. Kiitos teille, jotka ette uskoneet, että liitospäätös tehtiin tulevaisuuden, ei meidän vaan lastemme ja lastenlastemme vuoksi! Vaan rangaistaksenne meitä,  jätitte äänestämättä. Olikohan se sitten hyvä teko, sen aika näyttää. Nyt päättämässä on muutama "puttaalainen". No varmaan laatu korvaa määrän. Näinhän se on uskottava. Kyllä  kansa tietää ;)

On ollut outoa seurata vain sivusta päätöksenteko prosessia, mutta huomaan, että siltikin voi vaikuttaa jos haluaa. On todella suuri hyöty, kun tuntee päättäjiä ja virkamiehiä. Voi kysyä, kyseenalaistaa ja esittää. Se vaikuttaako se, onkin eri juttu. Olen huomannut että kyllä niitä löytyy, jotka kuuntelevat! No nyt olen ajatukseni "paperille" saanut ja muihin asioihin :)

En ole ollenkaan syksy ihminen. Tämä harmaa ja märkä ja pimiä ahistaa :( Onneksi tänään oli jo kuivempaa, päästin jo lähes -10 asteeseen. Lunta voisi tulla edes hieman. No tästä  olemme mieheni kanssa erimieltä ;)

Mutta nyt pesukone kutsuu. Siispä pyykkejä kuivumaan ja Idols jatkuu! Mitra Oulusta on muuten hyvä ja mun 1. suosikki :)

Palaillaan ja ollaan kiltisti. Tontut kulkee jo!!

Ei kommentteja: