sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Voihan PPP!

Niin. Ai mikä PPP? No PPP tulee sanoista Public Private Partnership ja Suomeksi se on käännetty versioon elinkaarimalli. Ja mitäkö se tarkoittaa? No se tarkoittaa sitä, että yksityinen yritys rahoittaa suuren julkisen projektin ja toteuttaa sen vaatimusten mukaisesti. Yritys ottaa vastuun hankkeen ylläpidosta pitkäksi aikaa projektin kokonaishintaa vastaan, jolloin varmistetaan että syntyy mahdollisimman hyvää laatua. Malli on yleistynyt viime aikoina Suomessa erityisesti tiehankkeissa.
Nyt sitten meillä Haukiputaalla väännetään kättä siitä, että onko vaihtoehto oikea. No onko? Sitähän ei voi tietää ennen kuin asiaa selvitellään (siis tätäkin selvitellään, me selvitellään nykyään kaikkea, no ehkä se on hyvä, ompahan sitten tietoa. Kait?). Meillähän on investoinohjelmassa noin 50 milj. € edestä kohteita. Ja kaikilla on suht' kiire. Se on totta että jos PPP-malli otetaan käyttöön, tulee investointimenoihin todella suuri säästö. Mutta entäpä sitten käyttötalous puoli? Kuinka suuren kimpaleen se haukkaa sieltä? Mitä tulee olemaan kustanukset kun kunta joutuu vuokraamaan ko. tilat itselleen käyttöön? Näitä lukuja (meidän kunnan kohdalta) en ole kyllä ainakaan vielä itse nähnyt. Kyllähän näitäkin lukuja tulee olla tiedossa. Eihän sitä muuten voi tietää millaiset "säästöt" aikaan saadaan, jos kerran säästöjä haetaan? Minusta kun tuntuu että maksajana on kuitenkin Haukiputaan kunta (ellei toisin ensi keväänä todeta). Tietystihän, kun emme halua olla misään nimessä kriisikunta, saamme velkataakkamme pysymään pienempänä tällä konstilla.
Mutta mistä tiedämme mitä saamme? Onko varmaa että yritys joka ottaa investoinnit tehtäväkseen ja hoitaakseen on todella luotettava niin tekniseltä osaamiseltaan kuin taloustilanteeltaan? Entä jos se menee "konkkaan"?
Asiasta on todella tullut jälleen yksi murheenkryyni meille päättäjille. Eikä oo kiva yhtää ei:o(
Siispä yritämme pohtia asiaa huomenna valtuustossa uudelleen. Jouduimme marssimaan ulos viimeksi valtuston kokouksesta, jotta saimme puhallettua hetkeksi pelin poikki (http://www.kaleva.fi/plus/Haukiputaan-valtuuston-kokous-keskeytyi-ulosmarssiin/819047). Näin saimme itse kukin vielä mahdollisuuden selvittää asiaa lisää.
Toiveemme onkin, että samaan aikaan lasketaan myös se, mitä tämä tarkoittaa, jos kaikki tulee omaan taseeseen. Ja se että tieto uusista esille tulevista muutoksista ja hankkeista, tulisi kaikille samaan aikaan. Jotenkin tuntuu siltä, että toinen puolikas suurta salia on aina askeleen edellä. Ei sieltä juurikaan kysellä asioista, jotka uutena esille tulevat. Miten he ovatkaan niin viisaita että osaavat itse jo etukäteen kaiken tiedon asioista hankkia? Kyllä vähän kateeksi pistää. Tosi valveutuneita ovat he;o) (tässä on mukana hieman... juu juuri sitä).
Huolenaiheena on ollut myös pienemmät yritykset. Onko niillä mahdollisuutta lähteä mukaan näin suuriin hankkeisiin? Haukiputaallakin on pystytty pienempiä yrityksiä tähän asti työllistämään omilla hankkeilla. Eikä se niin ollut että Haukipudas on myös yrittäjäystävällinen kunta? Tarkoittiko se sitten vain suuryrityksiä? No aika näytää mitä tulevaisuus tuo tullessaa. Toivonkin oikein sydämeni pohjasta asti, että saamme aikaan kaikille kelpaavan ratkaisun, ilman tämmöisiä ikäviä välikohtauksia.

Ei kommentteja: